A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

Hasznos tippek a repülőtéri átszállásokhoz

Hasznos tippek a repülőtéri átszállásokhoz

Sok helyen lehet olvasni olyan bejegyzéseket, ahol az utazás előtt állók egymástól kérnek segítséget átszálással kapcsolatban, megosztják egymással félelmeiket és kétségeiket. Vannak, akik ugyan repültek már, azonban még soha nem kellett átszállniuk. Ebben a cikkben szeretnénk útmutatást adni az átszállásokkal kapcsolatos szabályokról, hasznos tippeket megosztani veletek azért, hogy ne okozzon gyomorgörcsöt egy-egy közvetlen járat nélküli utazás.

Először érdemes tiszta vizet önteni a pohárba azzal kapcsolatban, hogy mi számít átszállásnak. Ha a gép valahol megáll, majd ugyanazzal a járatszámmal, de nem féltétlen ugyanazzal a géppel folytatjuk útunkat, az még nem átszállás.

Valós átszállás esetén három dologra érdemes odafigyelni már a legelején, mikor átszállásos repülőutat foglalunk le. Az átszállási idő, a repülőtér és a légitársaság kritikus szempont lehet. A következőkben vegyük sorra, hogy milyen szempontok merülhetnek fel az átszállásnál

Átszállási idő: a legfontosabb, hogy van-e elegendő időnk az átszálláshoz? Az átszálláshoz szükséges idő kalkulálásánál figyelembe kell venni az érkező járat esetleges késését, az érkező gép nagyságát (meddig tarthat a kiszállás) a repülőtér nagyságát, forgalmát, az esetleges újbóli biztonsági ellenőrzés és a csatlakozó járat beszállókapujához való eljutás idejét… Azonban légitársaságok honlapjairól tájékozódhatunk az adott repülőtérre vonatkozó minimum átszállási időről. Ez kisebb reptereken kevesebb, akár 35 perc is lehet, nagyobb reptereken azonban akár egy órába is beletelhet. Fontos az indulási reptéren rákérdezni arra, hogy a csatlakozási ponton szükséges-e újabb utasfelvételt elvégezni, ha nem, akkor a csatlakozó járatra is az indulási reptéren megkapjuk a beszállókártyát, illetve hogy a feladott poggyászunkat automatikusan átszállítják-e a csatlakozó járatra.

Repülőtér: Abban az esetben, ha az átszálláshoz repülőteret is szükséges váltani (erről mindenképpen tájékozódjatok), akkor bele kell kalkulálni az egyik helyről a másikra történő átjutást is. Onnan lehet tudni – online foglalás esetén – hogy másik reptérre kell átutazni, hogy látni fogjátok annak a reptérnek a 3 betűs kódját amire megérkeztek, és azt is látjátok, amire át kell szállnotok. Ha a két kód különböző, akkor repteret is kell majd váltani. Ilyenkor tájékozódjatok arról, hogy a poggyász átszállítását a légitársaság biztosítja-e.

Légitársaság: Abban az esetben, ha átszállásnál légitársaságot váltotok, ne feledjétek, el hogy légitársaságonként eltérőek lehetnek a szabályok. Például az eltérő poggyász, kisállatok szállítására vonatkozó szabályok változhatnak, de a kisgyermekkel együtt utazás terén is jelentős különbségek lehetnek. Ebben az esetben általában azon légitársaság szabályzata a mérvadó, amelyikkel az első szakaszban utaztatok.

 

TIPPÜNK:

Érdemes odafigyelni arra, hogy minden indulási reptéren és csatlakozási ponton legyen nálunk az adott ország fizetőeszközének megfelelő készpénz, illetve a bankkártyánkon is legyen elég fedezet, ha bármilyen okból (akár a beszállókártya kinyomtatásáért, akár a poggyászok megengedett számát vagy méretét meghaladó csomagért) fizetnünk kell, függetlenül attól, hogy vitatjuk a díj jogszerűségét vagy nem. Ugyanis ha nem tudunk fizetni, a légitársaság visszautasíthatja a beszállásunkat.

 

Bőröndkérdés: Ha átszállással utaztok, akkor ahogy feljebb is olvashattátok, az esetek többségében nem kell felvenni a bőröndöt, mivel a légitársaság átrakja a csatlakozó járatra. A csomagokra minden esetben felkerül a célállomás kódja, illetve rövid csatlakozási idő esetén a poggyászokat külön jelzéssel látják el. Ne tévesszen meg, hogy a nem átszállásos jegyek esetén, vagyis amikor kétszeri foglalással vesztek jegyeket, akkor a check-int minden esetben külön-külön kell elvégezni a járatokra és a poggyászokat is csak az adott járatra lehet feladni. Amennyiben járatkésés vagy törlés fordulna elő, és a csatlakozó járatot nem éritek el, akkor külön álló foglalások esetén a légitársaság nem téríti meg a felmerülő plusz költségeket, hanem saját magunknak kell arról gondoskodnunk.

Kellemes utazást kívánunk! 

Tartalomhoz tartozó címkék: tipp kézipoggyász repülőgép