A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

Minden, amit az utasbiztosításról tudnod kell!

Minden, amit az utasbiztosításról tudnod kell!

Sokan csak legyintenek, hogy ők ugyan nem kötnek arra a pár napra biztosítást, hiszen mégis mi történhetne velük ilyen rövid idő alatt? Annak ellenére, ha tényleg Te vagy az a típus, aki szökő évente egyszer beteg, még sosem műtöttek meg semmivel, egy csontja sem tört el és az orvosi rendelőt csak a tévéből ismeri, akkor is érdemes utasbiztosítást kötnöd, még arra a pár napra is, hiszen az a kevés összeg mindent megér, hogy gondtalanul tölthesd a vakációdat és még esélyt se adj Murphy-nek.

Mire jó az utasbiztosítás?

Sokak számára nem világos, hogy mégis mire jó ez a fajta biztosítás. A haszna abban rejlik, hogy azon leggyakoribb bajokra nyújt anyagi fedezetet, akár már egy napi kávé áráért, melyek kirándulások során érhetnek bennünket. Ilyen lehet például egy baleset anyagi következményeinek térítése, a nem tervezett egészségügyi ellátás, hegyi és vízi mentés, lopás, elhunyt hazaszállítása.

Tippünk:

Ha a biztosítód által biztosított káresemények bármelyike megtörténik, a lehető leggyorsabban, még a helyszínről értesítsd őket, hogy azonnal segíthessenek a probléma megoldásában. Természetesen mindezek előtt érdemes alaposan utána járni, hogy pontosan milyen káresetekre szól a biztosításod.

 Melyik céget válaszd?

Utasbiztosítás terén a cégek szabadsága elég nagy, választhatod bankszámla mellé nyújtott szolgáltatásként, SMS segítségével köthetőként és külön kötvény formájában is. A biztosítás összege általában függ attól, hogy milyen kockázatokra mekkora anyagi fedezetet vállal a biztosító. Ahogy nő az ára, már nemcsak egészségi problémák, hanem utazási nehézségek, lopás vagy károkozás anyagi fedezetét is átvállalja. Ha csak néhány napra kötsz biztosítást, az drágább mintha egész évre szólót kötnél, ezért érdemes hosszabb távra, vagyis egész évre szóló biztosításban gondolkodni, így nem csak a nyári vakációkon, hanem bármilyen utazás alkalmával magunk mögött tudhatjuk a biztosításkötési mizériát.

Van Európai Egészségbiztosítási kártyád?

Akkor jó ha tudod, hogy külföldi utazáskor nem váltja ki az utasbiztosítást. Ennek ellenére ajánlom, hogy mindenképp váltsuk ki a kártyát, mert nagyon hasznos. De jó ha tudod, hogy a kártya nem téríti például a poggyászkárt, a sürgősségi fogászati ellátást, nincs asszisztencia, jogvédelem- illetve tolmács szolgáltatás és nem tartalmaz felelősségbiztosítást sem.

Mi ennek az oka?

A www.biztositok.hu oldal tájékoztat arról, hogy az EEK kártya egészségügyi szolgáltatásait csak olyan szolgáltatónál lehet igénybe venni, mely erre szerződött. Ilyen szolgáltató nem található minden városban. Így előfordulhat, hogy habár önhibánkon kívül következett be a baleset, az orvosi ellátásunkért mégis minket terhel a végén az anyagi felelősség. Ráadásul számos országban érvényesül az egyenlő bánásmód elve, azaz csak annyit térítenek nekünk is, amennyit a helyieknek: a gyógyszernek például csak egy részét, vagy az ellátásnak esetleg egy icipici hányadát se, mert az az adott országban ott élőknek is 100%-ban térítésköteles.

Tehát ha szeretnétek nyugiban vakációzni, azzal a tudattal, hogy történjen bármi, Ti biztosítva vagytok, akkor kössetek utasbiztosítást magatokra! Ha sokat utaztok érdemes egész évre, ha csak évente egyszer hagyjátok el az országot, akkor pedig arra az időre. Hiszen nincs annál kényelmesebb, mint abban a biztos tudatban élvezni a nyári napsütést vagy a téli vakáció örömeit, hogy ha véletlenül történik velünk valami, akkor sem kell beáldoznunk azon anyagi erőforrásaink, melyeket másra szántunk. Mondjuk a nyaralásra. :)

Tartalomhoz tartozó címkék: utasbiztosítás tipp